Актуално Програми публикации

Стипендиантите на фондация Благотворител

Елена 1Проектът “Постигам по-висок успех” 2020, провокира интерес от страна на журналисти.
Благодарение на TV+ и Силвия Ичева представяме Елена, която е ученичка в 10-ти клас и от тази година е стипендиант на фондация Благотворител.
Елена е чудесно и успешно момиче, което се вълнува от химия и биология, изучава усилено френски език и вярва, че един ден тези две страсти ще се съчетаят. Има желание да изучава медицина във Франция. А когато човек поговори с нея, разбира, че това ще се случи! 

Ако желаете да изгледате краткото интервю: ТУК

Ето част от есето на Елена:
“Корабът е на сигурно място в пристанището, но не за това са създадени корабите.” – Джон Шед
✍️”Tочно както корабът е в безопасност на пристана, така и човекът е в безопасност в зоната си на комфорт. Но за там ли е създаден всъщност? Дали ако обикновеното и спокойно съществуване беше същинския смисъл на живота, то човекът щеше да е надарен със съзнание, емоции, чувства и страст?
Безспорно зоната на комфорт дава усещане за сигурност и защита. И всеки, попаднал в нея, се чувства добре и е спокоен. Затова и напускането й е голямо предизвикателство. В действителност – да излезеш от зоната си на комфорт може би е едновременно едно от най-плашещите, най- трудните, но и най-смислени в живота неща. Този своеобразен личен път, по който поемаш, е път, по който трупаш опит, развиваш се, учиш.
Понякога човек сам се престрашава и по една или друга причина доброволно излиза, друг път е принудително – налага се, няма възможност за избор. И в двата случая е страшно, трудно е, понякога дори болезнено.
Истината обаче е, че всичко това започва да изглежда незначително в момента, в който човек осъзнае и оцени колко много знания и уроци за живота получава така. Най-голямото постижение на човешкия ум е да успее да види болката и страха в образа на учители, а не просто на препятствия…”