Актуално Програми публикации

Урок по толерантност и доброта

BIG novina 1487763589262

Слънчев ден, класната стая на 2 клас в 71 СУ „Пейо Яворов“, 22 много усмихнати деца и един вдъхновяващ възпитател… Така започна нашето посещение на открит урок по доброта и толерантност в Казичене. Изкарахме 45 минути, изпълнени с успокояващото усещане, че истински важните неща в живота са в сърцата на всички ученици – уважение, любов, приятелство, толерантност… Като изкусни „готвачи“ на добри дела, децата сътвориха рецепта за приятелство и с тяхно разрешение я споделяме с вас.

РЕЦЕПТА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО – 2А клас, 71 СУ “Пейо Яворов”
3 с.л. доверие
5 ч.л. прошка
8 ч.л. единство
10 ч.л уважение
5 с. л. честност
2 л. добрина
5 ч.л. приятелство
10 литра отговорност
100 ч.л. увереност
20 с.л. вярност
На въпрос какво биха направили, ако дойде някой нов ученик в училище или някой е изолиран, децата отговориха – „ще му стана приятел”, “ще му покажа какво сме учили досега и ще го упътя до тоалетната, защото не знае къде е”, “ще го прегърна за добре дошъл”…
Днес е денят, известен като „световен ден против тормоза в училище“ – всяка последна сряда от февруари. Този ден започва да се отбелязва в Канада, когато деветокласник отива на училище с розово поло. Това става повод за многобройни подигравки от по-големите ученици, които го докарват до плач. На следващия ден, двама негови съученици купуват 50 розови фланелки и ги раздават на 50 ученици в подкрепа на момчето, като се обявяват срещу насилието. Вероятно би било още по-подходящо тази искрена проява на съпричастност и състрадание да бъде отпразнувана в „Ден на толерантността в училище“, а не отбелязвана като „Ден против тормоза“, защото акцентът следва да е върху извършеното добро и в по-малка степен върху извършеното насилие.
Вилма Начева проведе урока в рамките на проект „Колкото повече, толкова повече“ по програма „Добродетели“. Гости бяха родители на децата, учители и ръководството на училището.